Адреса театру

79008, м. Львів, вул. Лесі Українки,1

Камерна сцена

м. Львів, пр. Свободи, 26

Телефони

+38 (032) 235-55-83  (каса)

+38 (032) 235-67-62  (адміністрація)

Звуки життя Фото з вистави - Звуки життя

Генеральний директор театру Андрій Мацяк та співак Остап

Головна Новини Статті Червоний «Вернісаж» Гавела

Червоний «Вернісаж» Гавела

23.10.2012

     На Камерній сцені Львівського національного драматичного театру ім. М. Заньковецької відбулася прем’єра вистави «Вернісаж» за п’єсою Вацлава Гавела – останнього президента Чехословаччини і першого президента Чехії, а також чудового драматурга та есеїста.
     Задум поставити виставу за однією із п’єс Гавела у режисера Вадима Сікорського виник спільно з Чеським центром у Києві. Вибір режисер зупинив на одноактній п’єсі «Вернісаж», постановка якої стала можливою за підтримки Консульства Чеської Республіки у Львові та Чеського центру у Києві.
     Напруженій атмосфері вистави передує звуковий ряд із кількох акордів, які повторюються і вселяють тривогу. Червоний простір: червона сцена-підлога, три червоні «надувні» крісла, червоні скляні абстрактні картини на уявних стінах (художник-постановник Наталя Тарасенко)… Цей простір створила для себе молода родина – Вєра та Міхал (заслужена артистка України Альбіна Сотникова та Андрій Сніцарчук), та запросила на «оглядини» найкращого друга Берджиха (Юрій Хвостенко). Впродовж сорока п’яти хвилин (стільки триває вистава) вони переконували друга у тому, які вони щасливі, який у них красивий та розумний син і як вони бажають такого ж щастя Берджиху… Разів шість повторювалися рефреном фрази: «Ми довго про тебе думали, ми хочемо тобі допомогти, ти наш найкращий друг…». Білі костюми подружньої пари протиставлені сірому неохайному вбранню Берджиха. Та й сам він – талановитий письменник, який зараз не пише, а працює на пивоварні, - справляє враження «бідного родича» у цьому вишуканому, до дрібниць продуманому просторі із картинами мадонн і кинджалами на стінах. У цьому домі-вернісажі, зі смаком і викликом обставленому, незатишно і холодно. Недарма часто повторюється фраза: «Може, запалити камін?». А Вєра і Міхал, переконуючи у своєму родинному щасті Берджиха, виглядають глибоко нещасливими людьми і радше самі себе намагаються переконати у тому, що вони щасливі разом. Врешті-решт, так і не зрозумівши, у чому вони можуть йому допомогти, Берджих покидає цей незатишний червоний простір.
     Попри майстерну гру акторів, динамізм діалогів і актуальність теми стосунків людей у родині, виставі дещо бракувало ефективнішого фіналу. Після того, як Берджих покинув сцену, а Вєра і Міхал застигли у промовистих позах безвиході й розпачу, глядач чекав продовження, а фінал вистави дехто сприйняв як антракт… Але, можливо, у цьому й полягав письменницький і режисерський задум – підводну частину «айсберга» залишити на розсуд глядачів... 
     «Вдячній чеській стороні за можливість ближче ознайомитися з творчістю Вацлава Гавела, - говорить Вадим Сікорський. – Не знав його як режисера і театрального діяча, але знав, що він чесно і гарно писав. І от сьогодні його творчість нас об’єднала».
http://lviv24.com/home/showSingleNews.do?dni_chehiyi_u_lvovi_vidsvyatkuyut_vistavoyu_za_psoyu_vatslava_gavela&objectId=77106

Людмила Пуляєва
 Газета "Високий Замок" від 23.10.2012

2009-2024 ТЕАТР імені Марії Заньковецької
ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!
Сайт створено в
REKLAMA.LVIV.UA