Адреса театру

79008, м. Львів, вул. Лесі Українки,1

Камерна сцена

м. Львів, пр. Свободи, 26

Телефони

+38 (032) 235-55-83  (каса)

+38 (032) 235-67-62  (адміністрація)

По щучому велінню Фото з вистави - По щучому велінню

Галька - Ю. Михайлюк, Хома - Ю. Хвостенко

Головна Новини Статті Приміщення театру ім. М. Заньковецької – це ще й 43 квартири на додачу...

Приміщення театру ім. М. Заньковецької – це ще й 43 квартири на додачу...

27.09.2011

 Йдуть навіть не роки, а десятиріччя, а будівля, у якій знаходиться Національний академічний український драматичний театр ім. М. Заньковецької, нагадує дядька у латаному-перелатаному кожусі. То там підремонтували, то там. Одну дірку залатали, іншу – підрихтували, а от комплексного ґрунтовного ремонту як не було, так і нема. Та театр ім. М. Заньковецької не втрачає оптимізму. Гендиректор театру Андрій Мацяк переконує: «Знайдено вихід із патової ситуації, у якій опинився театр, тож ремонт може зрушитися з мертвої точки...».
    Понад 80 відсотків гостро-аварійних ділянок, які були на території театру, – ліквідовані, – запевняє Андрій Мацяк. – Руйнівні процеси вдалося призупинити. Театр готовий приймати свого глядача, нормально працювати. Зокрема, взимку він буде добре обігрітий…». Та замороження проблеми з її вирішенням не має нічого спільного. На заваді комплексного ремонту – брак фінансування, байдужість держави, яка грає з містом у своєрідний пінг-понг: з чийого ж бюджету кошти на ремонт будівлі театру виділяти. Наріжний камінь проблеми: 51 відсоток будівлі, у якій знаходиться театр ім. М. Заньковецької, – у приватній власності. Тож для ремонту і подальшого нормального функціонування театру необхідно переселити мешканців. Андрій Мацяк розповідає, що театр лише на 50 відсотків забезпечений необхідними площами, бракує гримувальних, технічних приміщень, щоб забезпечити його нормальну роботу…
  Ігор Кузьмак, директор ТзОВ «УкрДизайнГруп», компанії, яка займається ремонтом театру, переконує, що квартири у будівлі, де знаходиться театр, перешкоджають і ремонту, і навіть виготовленню повної проектно-кошторисної документації. Кабінет Міністрів прийняв розпорядження «План заходів щодо реконструкції та реставрації НАУД театру ім. М. Заньковецької», згідно з яким з місцевого бюджету Львова має бути виділено 18,1 млн грн. для відселення мешканців з житлових квартир театральної частини (43 квартири). Але розпорядження було прийняте наприкінці 2008 року, а цих грошей – як не було, так і нема… «Щоб розірвати це коло, просили міську владу виділити земельну ділянку, на якій інвестор, якого ми знайшли, готовий, вклавши свої гроші, побудувати будинок із урахуванням своїх інтересів», – зазначив Андрій Мацяк. Представники Львівської міської ради, голова комісії культури, промоцій, ЗМІ та туризму ЛМР Ярослав Музичко та депутат Роман Грицевич, запевнили, що ділянку місто виділить, і зазначили, що це питання буде вирішено до року часу». «Треба вибрати  таку земельну ділянку, куди б мешканці хотіли переселитись, – зауважив депутат Роман Грицевич. – Ми над цим працюємо». Андрій Мацяк, своєю чергою, сказав: «Провели ґрунтовні дослідження і опитування – орієнтовно 70% людей, що мають квартири у театральній частині, залюбки і з превеликим задоволенням відселилися б. Умови, в яких вони живуть, не залишають вибору…».
   Та навіть якщо і міська рада, і знайдений театром інвестор, ім’я якого наразі не розголошується, не порушать своїх обіцянок, на початок комплексних ремонтно-реставраційних робіт у театрі доведеться чекати щонайменше три роки (рік виділятиметься ділянка, рік-півтора будуватимуть будинок, ще півроку піде на переселення мешканців). Та й питання з фінансуванням робіт у театрі ніхто з порядку денного не знімав. Андрій Мацяк наголошує: «Перший крок у вирішенні цієї проблеми повинна зробити держава. Лише тоді підключаться меценати, як українські, так і закордонні, мешканці міста, театролюби…». Сидіти і чекати кращих часів театр не збирається – обіцяє відновити роботу Фонду ім. М. Заньковецької, діяльність якого була припинена, за словами гендиректора театру, «через проблемний механізм оподаткування».
   
     На фото: Те, у якій ситуації перебуває будівля театру ім. М. Заньковецької, – видно неозброєним оком. 
Оксана Зьобро
"Високий Замок" від 27.09.2011

2009-2024 ТЕАТР імені Марії Заньковецької
ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!
Сайт створено в
REKLAMA.LVIV.UA