Адреса театру

79008, м. Львів, вул. Лесі Українки,1

Камерна сцена

м. Львів, пр. Свободи, 26

Телефони

+38 (032) 235-55-83  (каса)

+38 (032) 235-67-62  (адміністрація)

Сватання на Гончарівці Фото з вистави - Сватання на Гончарівці

Прокіп Шкурат - н. а. України С. Глова, Стецько - В. Коржук, Одарка - з. а. України Л. Остринська

Головна Новини Статті Моновиставу за мотивами поезій Шевченка "Посланіє" презентовано у Парижі

Моновиставу за мотивами поезій Шевченка "Посланіє" презентовано у Парижі

27.03.2011

     Лауреат Шевченківської премії, народний артист України Богдан Козак  

Трупа Національного академічного українського драматичного театру ім.М.Заньковецької презентувала у Парижі моновиставу за мотивами поезій Тараса Шевченка "Посланіє". Головну роль у постанові зіграв актор театру, лауреат Шевченківської премії, народний артист України Богдан Козак.
     Організатори та постановники вистави перед прем'єрою розповіли власному кореспонденту УКРІНФОРМу про моновиставу, творчі задуми та роль Шевченка в українському театральному мистецтві.
     "Коли виставу "Посланіє" побачили у Києві, у Львові торік під час презентації її на здобуття Шевченківської премії, то виникло гостре бажання показати її ширшому загалу. На Львівщині, у Врашаві і в Парижі" - відзначив генеральний директор театру Андрій Мацяк.
   За його словами, ідею підтримав французький меценат українського походження Олег Коваль і посол України у Франції. У виставі задіяний один актор Богдан Козак - артист-побратим Богдана Ступки, близький друг і однодумець Лариси Кадирової, "цілого суцвіття українських акторів, які вийшли з колиски театру Марії Заньковецької у Львові, і відтепер визначають статус, якість і образ українського театру, зазначив Андрій Мацяк.
   Трупа зіграла двічі "Посланіє" в Українському культурно-інформаційному центрі та Українській греко-католицькій церкві. "В українського глядача завжди складалося враження, що феномен Шевченка дещо традиційна й архаїчна річ, його згадують лише на свята, щоб вшанувати пам'ять та заохотити гідних його премії", - переконаний директор театру. Але, за його словами, глядачі отримали можливість побачити виставу європейського театру у виконанні європейського артиста, оцінити наскільки це актуально.
    "Богдан Козак грає одну з кращих ролей сучасного французького театру і сучасної французької драматургії - відомого Еріка Емануеля Шмідта "Загадкові варіації" і коли ми згадуємо, що у будинку Культурно-інформаційного центру мешкав Ален Делон, а саме він був виконавцем цієї ролі у Франції, мені здається, що цікаво буде у майбутньому зробити постанову цього спектаклю і запросити Алена Делона", - розповів про творчі плани Андрій Мацяк.
   Керівник бюро Національного академічного українського драматичного театру ім. М.Заньковецької Олеся Галканова, у свою чергу, відзначила, що "Посланіє" - це зовсім нова композиція, нова вистава, у ній Шевченко не лише патріот, а й Шевченко - романтик. Цього року до 197 річниці з дня народження Шевченка театр зробив кілька постанов. "Кожне покоління театру ставило свою інтерпретацію Шевченка і є вистави, які повторювалися кілька разів "Гайдамаки" і "Невольник", - зазначила Олеся Галканова.
   Французький меценат українського походження Олег Коваль висловив задоволення, що ідею вдалося реалізувати. "Моя дружина 20 років тому мала у Франції складну операцію, і так склалося, що завдяки цій країні вона живе, тому я хотів зробити такий подарунок французам та українській громаді", - відзначив він. Меценат також сказав, що Шевченка не можна слухати у перекладі, відтак вирішено було провести дві вистави, одну в Українському культурному центрі - куди прийшли дипломати, митці культурні та політичні діячі Франції - симпатики Української держави, а другу в українській церкві Святого Володимира для української громади.

Роман Сущенко
Українське Національне Інформаційне Агенство
Париж. 27 березня 2011 року.

2009-2024 ТЕАТР імені Марії Заньковецької
ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!
Сайт створено в
REKLAMA.LVIV.UA