Адреса театру

79008, м. Львів, вул. Лесі Українки,1

Камерна сцена

м. Львів, пр. Свободи, 26

Телефони

+38 (032) 235-55-83  (каса)

+38 (032) 235-67-62  (адміністрація)

Сто тисяч Фото з вистави - Сто тисяч

Параска – з.а.України О.Гуменецька, Калитка – н.а.України П.Бенюк

Головна Новини Статті «По щучому велінню» – із «глибинним змістом»

«По щучому велінню» – із «глибинним змістом»

20.12.2010

Заньківчани зробили чудовий подарунок своїм найменшим глядачам до Дня святого Миколая – прем’єру казки Марка Кропивницького “По щучому велінню”.
    
Це уже третя версія цієї вистави. У 1980-х на заньківчанській сцені йшла ця казка у постановці Богдана Сусловського. У 1990-х її поновив Вадим Сікорський, хоча, за словами режисера, “виставу поновити неможливо, її можна лише знову поставити”.
   Ніякого новаторства у нинішній постановці немає, – продовжує Вадим Сікорський. – Усе традиційно, за текстом. Єдине, що змінилося, – акторський склад. Деякі актори, скажімо, Лідія Остринська, Любов Боровська і Орест Гарда, граючи у перших версіях “По щучому велінню” молодих персонажів, тепер “виросли” і грають старших – Матір, Батька, Короля…». На думку режисера, ця казка має глибокий зміст і зовсім не казковий підтекст.

     “У перших постановках цієї казки я грав Вісника, потім – Гаврила, - розповідає заслужений артист України Орест Гарда. – Тепер я “виріс” до ролей Батька і Короля. Ми українізували наших персонажів, вдягнувши їх у вишивані сорочки і традиційні українські жупани. Наші герої – не дурні і наївні, а розумні й дотепні люди. Із нас в черговий раз хочуть зробити дурнів, але ми, українці, не такі. Діти побачать у цій казці своє, а дорослі зрозуміють глибинний підтекст”.

     …Декорації у виконанні народного художника України Мирона Кипріяна занурюють глядачів у казкову атмосферу. Майже не змінюючись, лише обертаючись навколо своєї осі, “стіни” королівського палацу перетворюються на сільську хату із розмальованою піччю, на якій хлопець Хома (Андрій Войтюк, Юрій Хвостенко, Богдан Ревкевич) поїде підкоряти серце Королівни (Світлана Мелеш, Наталя Боймук, Інна Калинюк) і, розсмішивши, одружиться з нею і отримає півцарства на додачу. А у рідному домі його вважали за дурня і ледацюгу, старший брат Гаврило (Василь Коржук, Назар Московець) знущався з нього, оббріхував, приписуючи собі його заслуги – хатні справи, які зробив Хома, вважалися працею рук Гаврила. Батько (Орест Гарда, Ігор Гаврилів) і Мати (Лідія Остринська, Любов Боровська, Надія Шепетюк) свої статки записали на старшого сина Гаврила, а молодшого Хому посадили на хліб і воду. Та, віддавши останнього цвілого сухаря Захожому дідові (Андрій Сніцарчук, Дмитро Каршневич, Орест Огородник) і отримавши від нього у подарунок гачок із ниткою, Хома зловив в ополонці щуку, яку, пожалівши, відпустив. А вона пообіцяла виконувати усі його бажання, варто лише Хомі промовити: “По щучому велінню, по моєму хотінню…”.

     У виставі звучать пісні і музика Ігоря Білозіра, віршовані тексти Богдана Стельмаха.
Людмила Пуляєва
Фото Андрія Куб’яка
"Високий Замок" від 21.12.2010

2009-2024 ТЕАТР імені Марії Заньковецької
ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!
Сайт створено в
REKLAMA.LVIV.UA