Адреса театру

79008, м. Львів, вул. Лесі Українки,1

Камерна сцена

м. Львів, пр. Свободи, 26

Телефони

+38 (032) 235-55-83  (каса)

+38 (032) 235-67-62  (адміністрація)

Сто тисяч Фото з вистави - Сто тисяч

Фото з вистави "Сто тисяч" І. Карпенка-Карого

Головна Новини Статті Новий сезон, старі проблеми

Новий сезон, старі проблеми

30.09.2010

     “Заньківчани” розпочинають свій 93-й сезон. Цьогоріч Львівський театр ім. Марії Заньковецької обіцяє глядачам сім прем’єр, і хоч усі вистави колектив уже традиційно ставить без жодних державних постановочних фондів, адміністрація переконує – вартість квитків не зросте. На жаль, не збільшуються й державні дотації для театру. Ба більше – їх просто немає.

    Коня не буде

    Цьогорічний сезон справді обіцяє бути цікавим і насиченим. Уже в жовтні на огляд публіки буде представлено першу театральну версію “Небилиць від Івана”. Над комедійним сценарієм Івана Миколайчука працюватиме режисер-постановник Вадим Сікорський.

    Той самий В. Сікорський готує постановку для найменших глядачів – казочку “За щучим велінням” Марка Кропивницького. Цікаво, що колись режисер сам грав у цій виставі. Відомо, що пан Сікорський використовуватиме у спектаклі музику Ігоря Білозіра.

   Нового звучання “заньківчани” дадуть і п’єсі Миколи Куліша “Мина Мазайло”. Нагадаємо, свого часу в країні не було жодного театру, який не мав би у своєму репертуарі цієї постановки. 1942 року ця вистава йшла на сцені Львівського національного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької. Як слушно зауважує її режисер-постановник Григорій Шумейко, не втратила актуальності п’єса Куліша й нині: “У ХХІ столітті від деяких високопосадовців можна почути тезу, яка присутня у “Мині Мазайло”, буцім українська мова – це вигадка галичан. І нині заради кусника хліба чи вигідної професії українці відмовляються від святого”.

    Корифей театру Федір Стригун візьметься за “Невольника” в інсценівці Марка Кропивницького. Відтак у цьому сезоні в репертуарі театру буде дві вистави за творами Тараса Шевченка – “Посланіє” у виконанні лауреата Шевченків­ської премії Богдана Козака і “Невольник” (а також вистава “Державна зрада” – про самого Кобзаря). Як згадують старожили, “Невольника” вже ставив театр із чверть віку тому. Навіть живого коня на сцену тоді виводили. “Коня не буде!” – жартуючи розповідав про виставу

Ф. Стригун.

    Головний режисер театру Алла Бабенко працюватиме над чеською п’єсою “Ромео, Джульєтта і темрява”. Народна артистка України не захотіла відкривати завісу постановки, лише зазначила, що цей драматичний твір для старших акторів і про кохання. “Газета” з’ясувала, що це переспів нобелівського лауреата Гофмана “Перед заходом сонця”, тільки-от трагічний сюжет чеські драматурги Ян Отченашик і Ярослав Балик замінили “хепі -ендом”.

    “Колись я мав гарну дру­жину, а тепер – режисера в хаті”, – так жартує Федір Стригун, розповідаючи про нові постановки своєї дружини, Таїсії Литвиненко, яка цьогоріч постане перед глядачем тільки в амплуа режисера. “Сама я вже награлася. Мені вже нецікаво. Я знайшла свій прихисток у режисурі. Працюю здебільшого експериментально й намагаюся залучати акторів, які не зайняті в поточному репертуарі. Мене захоплює тема любові, тож зараз купаю­ся в ній”, – розповіла Таїсія Йосипівна. Відтак у постановці пані Литвиненко на камерній сцені світ побачать вистави “Дама з собачкою” за мотивами Антона Чехова та “Блакитна троянда” за одно­йменним твором Лесі Українки.

   Театр у цифрах: тріумфи і… борги в мільйон гривень

    Торік “заньківчани” зіграли 305 вис­тав, поставили шість прем’єр на великій і сім на малій сценах. Минулий сезон подарував і Шевченківського лау­реата (Богдан Козак, “Посланіє”). Однак тріумфи й радості затьмарює жалюгідний стан споруди театру.

    Як розповів директор Театру ім. М. Заньковецької Андрій Мацяк, на сьогодні, крім обіцянок, колектив нічого від держави не отримав: “Бажання допомогти є звідусіль, але реальність така, що наш театр від початку року не отримав жодної копійки. Ми заборгували проектувальникам орієнтовно мільйон гривень. Хоча проект коштує 8 млн. грн. Розглядаємо пропозиції щодо енерго- та водозберігаючих технологій, пожежної сигналізації тощо. Генпроектувальник, який проводить титанічну роботу із залученням спеціалістів навіть із-за кордону, практично не виходить із театру. Однак, на превеликий жаль, нині ми не можемо провадити ефективно свою роботу, залучати необхідних спеціалістів, бо вони так чи інакше хочуть грошей”.

   Нагадаємо, Львівська міська рада виділила театрові шматок землі на вул. Б. Хмельницького. Значну частину проектних робіт там уже виконано, проте, знову ж таки, бракує грошей, аби завершити розпочате. Цю господарську зону “заньківчани” освоюють як стоянку, складські приміщення тощо. На сьогодні театр лише на 50% забезпечено необхідними площами для складських приміщень, гримування акторів, інших потреб.


Оксана Жила
"Львівська газета"
30.09.2010, № 39 (584)  

2009-2024 ТЕАТР імені Марії Заньковецької
ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!
Сайт створено в
REKLAMA.LVIV.UA