Адреса театру

79008, м. Львів, вул. Лесі Українки,1

Камерна сцена

м. Львів, пр. Свободи, 26

Телефони

+38 (032) 235-55-83  (каса)

+38 (032) 235-67-62  (адміністрація)

Вода життя Фото з вистави - Вода життя

фото з вистави

Головна Новини Статті Від «Дами з собачкою» Литвиненко до «Небилиць про Івана» Сікорського

Від «Дами з собачкою» Литвиненко до «Небилиць про Івана» Сікорського

17.09.2010

     Суденти живуть від сесії до сесії, а театрали – від сезону до сезону. Новий театральний сезон, 93-й за ліком, розпочали у Національному академічному драматичному театрі ім. М. Заньковецької. Пригощали «спраглого» після літніх вакацій глядача прем’єрою на камерній сцені – постановкою «Дама з собачкою» Таїсії Литвиненко за мотивами твору Антона Чехова.
     Незабаром прем’єри зриватимуть оплески і на великій сцені театру. У цьому театральному сезоні можна буде побачити «Небилиці про Івана» за сценарієм Івана Миколайчука у постановці Вадима Сікорського. Він же візьметься до роботи над казкою для наймолодших глядачів «По щучому велінню» Марка Кропивницького. «Казка мусить бути доступна для дітей. Тут не можна влазити у філософію. «Ужастиків» і в телевізорі достатньо. А у нас вже був випадок, що в першому ряду діти повпісювалися, так страшно було… Тому будемо ставити щось добре. Вадим Сікорський тут у темі, бо грав колись у цій казці, та й музика чудова – Ігоря Білозіра…», – зазначив художній керівник театру Федір Стригун.

      Серед запланованих вистав «Мина Мазайло» Миколи Куліша, над якою працюватиме Григорій Шумейко. Розпочнеться робота над виставою, прем’єра якої відбудеться вже у 2011 році, – «Невольником» за Марком Кропивницьким, яку ставитиме Федір Стригун. Алла Бабенко роздумує над постановкою зворушливої історії про право на щастя кожної людини – чеської п’єси «Ромео, Джульєтта і темрява» Яна Отченашика та Ярослава Балика. У перспективі – постановка «Блакитної троянди» Лесі Українки.

      Народну артистку України Таїсію Литвиненко все рідше можна побачити на сцені і все частіше – у кріслі режисера. Її чоловік, Федір Стригун, з цього приводу жартує: «Мав гарну жінку, а тепер маю режисера в хаті».

     – Працюю здебільшого експериментально і намагаюся задіювати акторів, які не зайняті в поточному репертуарі, або учнів, таким чином продовжуючи навчальний процес, – розповіла Таїсія Йосипівна. – А сама я вже награлася. Поки що мене задовольняє статус, який собі знайшла. Це мій прихисток. Зараз мене захоплює тема любові, от у ній і купаюся…

     Окрім роботи над новими виставами, театральний колектив працює над збереженням споруди театру, яка у жалюгідному стані.

      – Наш театр від початку року не отримав жодної копійки, – каже директор Театру ім. М. Заньковецької Андрій Мацяк. – На сьогодні ми заборгували проектувальникам орієнтовно мільйон гривень. А загалом проект коштує вісім млн. грн. Міськрада виділила нам шматок землі на вул. Б. Хмельницького, і значна частина проектних робіт вже зроблена, але грошей бракує, аби завершити і його. А ця господарська зона нам необхідна, щоб створити складські, технологічні приміщення, поставити авто… Зараз театр лише на 50 відсотків забезпечений необхідними площами.

Божена Городницька
"Високий  Замок" від 17.09.2010

2009-2024 ТЕАТР імені Марії Заньковецької
ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!
Сайт створено в
REKLAMA.LVIV.UA