Адреса театру

79008, м. Львів, вул. Лесі Українки,1

Камерна сцена

м. Львів, пр. Свободи, 26

Телефони

+38 (032) 235-55-83  (каса)

+38 (032) 235-67-62  (адміністрація)

Оргія Фото з вистави - Оргія

Сцена з вистави

Головна Новини Статті Шиллерівські колізії на заньківчанській сцені Театр представив на розсуд глядачів драму «Підступність і кохання»

Шиллерівські колізії на заньківчанській сцені Театр представив на розсуд глядачів драму «Підступність і кохання»

22.07.2010

     Як чинити, якщо доводиться обирати між коханим і батьками? Пошукати відповідей на це та інші «одвічні» запитання львів’ян та гостей міста запросив Театр імені Марії Заньковецької, представивши останню в своєму 92-му сезоні прем’єру — міщанську драму Фрідріха Шиллера «Підступність і кохання». Режисер-постановник вистави — Алла Бабенко. «Мене завжди захоплював Шиллер, — розповіла «Дню» напередодні першого прем’єрного показу Алла Григорівна. — Можливо, тому, що цікавлюся езотеричними науками. А взагалі я все життя «кручуся» довкола цієї п’єси — бралася за неї позапланово, ще коли працювала в Казані. Та й у нашому театрі, коли тільки-но приїхала до Львова... П’єса надзвичайно складна, і це дуже гарний тренаж для акторів, тому що вони майже не грають класики».

Втілюють шиллерівські колізії як метри-заньківчани (Президент фон-Вальтер — Богдан Козак, Міллер — Януш Юхницький, Леді Мілфорд — Любов Боровська, Гофмаршал фон-Кальб — Євген Федорченко), так і молодь (Луїза — Марія Шумейко, Фердінанд — Юрій Волинський).

     Образів героїв, створених Фрідріхом Шиллером, заньківчани не осучаснювали. «Хоч написано давно, але ж як звучить сьогодні! — ділиться враженнями Богдан Козак. — Проблеми, які порушував Шиллер, не залежні від того, в яку епоху живуть люди. Поняття любові, честі, зради, підступу — вічні».

      Нагадаємо, що прем’єра драми «Підступність і кохання» відбулася 13 квітня 1784 року у Франкфурті-на-Майні. Й відтоді не сходить зі сцен театрів усього світу. А 1859-го святкували сторіччя від дня народження Шиллера не лише в Європі, а й у США. Твори Шиллера вивчали напам’ять, а з XIX століття вони ввійшли до шкільних підручників.

Тетяна Козирєва
Газета «День»№128 від 22 липня 2010 р.

2009-2024 ТЕАТР імені Марії Заньковецької
ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!
Сайт створено в
REKLAMA.LVIV.UA