Адреса театру

79008, м. Львів, вул. Лесі Українки,1

Камерна сцена

м. Львів, пр. Свободи, 26

Телефони

+38 (032) 235-55-83  (каса)

+38 (032) 235-67-62  (адміністрація)

Невольник Фото з вистави - Невольник

сцена з вистави

Головна Новини Статті "Троє товаришів" Сікорського – це сповідь Роберта

"Троє товаришів" Сікорського – це сповідь Роберта

16.09.2009

     У свій 92-й сезон Львівський національний академічний український драматичний театр ім. Марії Заньковецької входить весело, запрошуючи львів’ян та гостей міста у п’ятницю, 18 вересня, на оперету Імре Кальмана «Сільва».

   «Традиційно триматимемо високий щабель, – пообіцяв «ВЗ» головний режисер, художній керівник театру Федір Стригун. – Вся наша репертуарна палітра цікава, із дотриманням пропорцій українських, сучасних і класичних, творів із зарубіжними».
    У сезоні 2008-2009 театр представив публіці небувалу кількість прем’єр – дванадцять. Скільки їх буде цього року, наразі не відомо. «Наші творчі запити великі, але ми обмежені у фінансуванні. Тому «будем по одежке протягивать ножки…», – говорить Стригун. І вкотре ремствує з приводу того, що «в українському театрі ніхто не зацікавлений, і, на жаль, тепер у нас немає терещенків та харитоненків».
     Та, попри це… Першою, 16 вересня, прем’єру представить актриса, режисер і педагог народна артистка України Таїсія Литвиненко. Це буде символічна драма на одну дію «Завчасна паморозь» австрійця Райнера Рільке (камерна сцена).
    А перша прем’єрна постановка на великій сцені - 26 вересня. Публіку запросять переглянути виставу «Троє товаришів» за легендарним твором Еріха Марії Ремарка – одного з найпопулярніших німецьких письменників ХХ століття.
   – Ідея поставити «Трьох товаришів» виникла в мене років із п’ять тому, – розповів «ВЗ» режисер-постановник вистави Вадим Сікорський. - Розпочали роботу над виставою нещодавно – після виходу з відпустки.
    – В Україні колись ставили Ремарка?
   – Ні. На всьому пострадянському просторі «Троє товаришів» є в репертуарі тільки одного театру – московського «Современника».
   – Не осучаснюєш п’єси, як, наприклад, це зробили росіяни у фільмі «Цветы от победителей»?
    – Не бачу сенсу переносити події у наш час. Мені подобається «запах» 1930-х. Здається, я його відчуваю…
    – Багато людей задіюєш у виставі?
   – Ні, вона буде малофігурною. Задіяні Януш Юхницький, Степан Глова, Олександр Кузьменко, Богдан Козак, Ярослави Мука і Киргач, Людмила Нікончук, Орест Огородник, Назар Московець, Андрій Сніцарчук…
     – Готуєш два склади?
     – Так. Але наразі я їх не розділяв. Визначуся ближче до прем’єри.
     – Хто виконуватиме роль Пат?
     – Олександра Люта та Альбіна Сотникова.
     – На Роберта теж плануєш двох акторів?
     – Роберт у мене один – Юрій Хвостенко.
   – Не доводилося сперечатися з акторами з приводу інтерпретації подій роману?
   – Таких проблем не виникало. Складно було вкласти формат роману у сценічну версію, бо обсяг роману і драматургічного твору – різні речі. Ставив собі за мету вибрати найважливіше, і при цьому нічого не втратити. Не знаю, чи мені це вдалося. Бо доводилося різати по живому. Чи вистачило мені логіки, щоби прочитати твір як належиться, побачимо вже на прем’єрі. Жанр моїх «Трьох товаришів» – реквієм, сповідь Роберта.
    Декорації до вистави готує Мирон Кипріян, звукоряд (на основі аргентинських танго Астора П’яццолли) – Іван Небесний. Планується, що двогодинний спектакль піде двома діями, з антрактом.
    Готові до роботи й інші режисери. Зокрема, Федір Стригун ставитиме «Сватання на Гончарівці» Григорія Квітки-Основ’яненка, Алла Бабенко – «Соломею» львів’янина Андрія Горака, Григорій Шумейко – виставу «Він прийшов» англійця Джона Прістлі, Богдан Ревкевич – «Полліанну» американки Елінор Постер. У планах театру також співпраця з молодим режисером Акопом Казанчаном, який обіцяє поставити на заньківчанській сцені у рекордно короткий, 10-денний, термін модну зараз виставу «Бестія на Місяці».
     92-й театральний сезон закарбується в історії не лише новими постановками, а й датами, яких у заньківчан до кінця 2009-го – аж три. 26 вересня виповниться 90 років народному артистові України Олександрові Гриньку. У рідному театрі ювіляра вітатимуть 3 жовтня.
     1 листопада народився народний артист України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка Федір Стригун. Святкуватиме 70-річчя Федір Миколайович 8 листопада на рідній сцені, граючи у виставі Галини Тельнюк «УБН».
     Заньківчани вітатимуть з уродинами свого генерального директора – Андрія Мацяка, якому 26 листопада виповниться 50 років.
     Потужний ювілей чекає на театр і наступного, 2010 року, – 150-ліття від дня народження патронеси заньківчан Марії Заньковецької.

16 вересня 2009 року
"Високий замок"
Тетяна Козирєва

2009-2024 ТЕАТР імені Марії Заньковецької
ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!
Сайт створено в
REKLAMA.LVIV.UA