Адреса театру

79008, м. Львів, вул. Лесі Українки,1

Камерна сцена

м. Львів, пр. Свободи, 26

Телефони

+38 (032) 235-55-83  (каса)

+38 (032) 235-67-62  (адміністрація)

Дама з собачкою Фото з вистави - Дама з собачкою

Гуров – н. а. України Я. Мука, Анна Сергіївна – А. Марусяк

Головна Новини Статті Федір Стригун: "Доброчинцям Ла Скала доводиться чекати три роки"

Федір Стригун: "Доброчинцям Ла Скала доводиться чекати три роки"

17.09.2009

      Напередодні офіційного відкриття 92-го театрального сезону 18 вересня виставою "Сільва" Імре Кальмана на великій сцені театру імені Марії Заньковецької 16 й 17 вересня прем'єра на камерній сцені "Завчасна паморозь. Гра у сутінках" Райнера Марії Рільке (режисер - Таїсія Литвиненко).  Не забариться й прем'єра на великій сцені - довгоочікувані "Троє товаришів" Еріха-Марії Ремарка (драматургічна версія й постановка - Вадима Сікорського). "Мені розходилося, щоб не злегковажити Ремарком, щоб не втратити найважливішого...", - закцентував режисер під час зустрічі з журналістами, розповідаючи про роботу над Ремарковою історією про дружбу й кохання. 
      Далі буде: "Сватання на Гончарівці" Г. Квітки-Основ'яненка від Федора Стригуна, "Поліана" Е. Портер (режисер - Богдан Ревкевич), "Він прийшов" за п'єсою Дж. Прістлі (постановка Григорія Шумейка). 3 жовтня святкуватимуть 90-річчя народного артиста України Олександра Гринька, 8 листопада - 70-річчя художнього керівника театру Федора Стригуна.
     До нового сезону театр імені Марїі Заньковецької оновив сайт (www.zankovetska.com.ua). Окрім доповненої інформації про театр, його колектив, на сайті з'явився форум, а невдовзі буде можливість бронювати й замовляти квитки в он-лайн режимі. 
      Нині в репертуарі театру - 50 вистав, з них 37 - на великій сцені. Торік заньківчани поставили 12 прем'єр. Цього року побити рекорд не намагатимуться, хоча плани - масштабні. Як зазначив художній керівник театру Федір Стригун, заньківчанські актори прагнуть працювати, грати у виставах, натомість київським досить часто заробляють гроші, дублюючи фільми, працюючи на радіо etc, через що зникає зацікавлення робою в театрі.  
     "Глядач сьогодні любить веселі речі, не хоче заглиблюватися в політику. Я сам чув, як у касі просили квитки на "Історію кохання", саме так прочитавши назву вистави "Історія коня", - каже головний режисер театру Федір Стригун. Сумна фраза, за якою - ситуація, в якій опинилися нині театри: їм доводиться заробляти, враховуючи смаки публіки. Власне, смаки більшості. А про меншість, яка приходить до театру не задля розваги, згадують не так часто..." Звісно, іноді вдається поєднати інтереси більшості й меншості, серед минулорічних заньківчанських прем'єр у цьому контексті варто згадати "Одруження" Миколи Гоголя (режисер - Алла Бабенко). Як зазначила керівник літературної частини театру Мирослава Оверчук, "глядач завжди хотів розважатися, не кожен хоче іти в театр, щоб думати. Завдання театру - щоб глядач вийшов із залу з таким бажанням". За словами пані Мирослави, аншлагові заповнення прем'єри (коли ціни вищі, ніж звичайно) не покривають затрат на оплату електроенергії, використаної за вечір, а з кожної заробленої гривні театр одержує 25 копійок. Натомість у світі театри не платять податків, каже Федір Стригун, а черга на те, щоб бути доброчинцем у "Ла Скала", - три роки. 

 Наталя Дудко
"Ратуша"
 17 вересня 2009 року

2009-2024 ТЕАТР імені Марії Заньковецької
ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!
Сайт створено в
REKLAMA.LVIV.UA