Адреса театру

79008, м. Львів, вул. Лесі Українки,1

Камерна сцена

м. Львів, пр. Свободи, 26

Телефони

+38 (032) 235-55-83  (каса)

+38 (032) 235-67-62  (адміністрація)

Безіменна зірка Фото з вистави - Безіменна зірка

Сцена з вистави

Головна Новини Статті Театральна арифметика: п’ять замість 600

Театральна арифметика: п’ять замість 600

13.07.2013

     Для реставрації національного театру ім. МаріїЗаньковецької потрібно 600 млн. гривень. Наразі виділили в 120 разів менше.  Кошти потрібно на укріплення фундаментів, повну реконструкцію закладу, нове опалення, оновлення сцени, звуку, світла, а також відселення мешканців, які досі живуть у будівлі театру. Однак цього року «заньківчани» зможуть отримати не більш ніж п’ять мільйонів гривень. 

    Саме таку суму, за словами генерального директора театру Андрія Мацяка, виділили з обласного бюджету. Ці гроші планують витратити на проектну документацію та перенесення з подвір’я театру технічних споруд. Із такими темпами фінансування повністю споруду вдасться відновити хіба що за 120 років…

    Водночас із коштів, які перепали театру торік, удалося навести зовнішній марафет. 

     220 тис. грн. витрачено на реставрацію 44 вікон, 124 тис. грн. — восьми дверей. 60% суми надало Німецьке товариство міжнародної співпраці GIZ за проектом муніципального розвитку й оновлення старої частини Львова. Крістоф Юнґганс, німецький реставратор історичних елементів із дерева з 30-річним досвідом праці, переконаний, що ключовим елементом хорошої роботи є використання правильних, добре підібраних матеріалів. Отож, перш ніж починати реставрацію, експерти провели ретельні дослідження і підібрали максимально правильні матеріали. Реставратор запевняє, що працювати в будівлі театру йому було дуже цікаво, і припускає: користувачі не мали уявлення, наскільки цінними були ці вікна. 

    А поки дирекція театру залагоджує локальні проблеми, невирішеними залишаються глобальні. Адже нині театр займає лише перші два та частково четвертий поверх будівлі, натомість людей, які мешкають на третьому, потрібно переселити. Проте, хто це робитиме, залишається невизначеним. У Міністерстві фінансів наполягають на тому, що це — обов’язок Львівської ОДА, а там, своєю чергою, стверджують: цим повинен займатися Київ, бо йдеться про мільйонні суми. 

     Оскільки бюджет держави не здатен у повному обсязі профінансувати та надати матеріали для реставрації, керівництво театру шукає спонсорів. Однак охочих долучитися до реставрації колишнього театру Скарбека наразі немає. Нагадаємо, процес реставрації національного театру на словах «триває» ще із середини 1990-х. 2010 року президент Віктор Янукович пообіцяв особисто контролювати реставраційні роботи, проте через відсутність грошей справа майже не зрушила з місця. 
Софія Лазуркевич
"Львівська Газета" від 13 липня 2013

2009-2024 ТЕАТР імені Марії Заньковецької
ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!
Сайт створено в
REKLAMA.LVIV.UA