Адреса театру

79008, м. Львів, вул. Лесі Українки,1

Камерна сцена

м. Львів, пр. Свободи, 26

Телефони

+38 (032) 235-55-83  (каса)

+38 (032) 235-67-62  (адміністрація)

Небилиці про Івана... Фото з вистави - Небилиці про Івана...

Іван – Ю. Хвостенко, Крутій - Я. Кіргач

Головна Новини Статті Реставрація у “гострому соусі”

Реставрація у “гострому соусі”

06.07.2013

Актори й реставратори незле зжились під одним дахом. Результат – 44 вікна будівлі Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької відреставровано з максимальним збереженням автентики.
Вікна театру відновлювали німецькі спеціалісти з товариства GIZ. Окрім того, партнери з Євросоюзу профінансували левову частку робіт – 60%, решта – гроші театру. Загалом реставрація вікон коштувала 220 тис. грн, про це повідомив заступник гендиректора театру ім. М. Заньковецької Роман Порада.
фото: Марічка Ільїна

“Реставрували вікна і приміщень театру, і приватних помешкань. Театр займає 59% будівлі. Цей будинок як державна, так і комунальна і приватна власність, відтак перший та другий поверхи належать театрові, третій – мешканцям, четвертий – частково театру, частково мешканцям. Ми реставрували всі вікна, а не частинами – тут наше, там не наше”, – каже Роман Порада.
Під час реставрації вікон виявили фурнітуру різних часів – від 1840-х років і до радянського періоду. Тому головним завданням було зберегти історично цінні елементи. Реставратори з Німеччини розповіли, що вікна будівлі театру були у “важкому” стані. Найбільше, як не дивно, вони постраждали не від часу, а від людей, а точніше від неправильного догляду. “Ми шукали сучасні еквіваленти тих матеріалів, які використовувалися понад 100 років тому, на ринку, або самі змішували відповідні компоненти. Ключовий момент реставрації – збереження автентики”, – зазначає Крістоф Юнгганс, німецький реставратор по дереву.

Цього року для драматичного театру з держбюджету виділили лише 5 млн грн
Натомість наші спеціалісти не звикли досліджувати. Як виявилось, це був єдиний камінь спотикання між німецькими й львівськими реставраторами. “Перед тим, як почати роботи, потрібно було провести аналіз об’єкту. Вияснити, що залишилося оригінальним, які фарби використовували, і лише згодом працювати. Тому ми проводили тренінги для львівських спеціалістів по змішуванню спеціальних фарб, виходячи з тих складових, які використовувались раніше”, – розповідає реставратор.
Відреставровані парадні двері театру (фото: Марічка Ільїна)

Співрозмовник зазначив, що у реставрації є дуже багато прихованих аспектів, яких перехожий не побачить. Відреставровані вікна на 30-40% енергоощадніші – в рамах встановили ущільнювач, укріпили деревину. Нагадаємо, для повної реставрації будівлі театру потрібно близько 600 млн грн. Цього року для драматичного театру з держбюджету виділили лише 5 млн грн. Частину коштів скерують на перенесення електропідстанції, яка знаходиться у подвір’ї будівлі театру.
“У подвір’ї театру збудований такий собі будинок, у якому на першому поверсі є трансформаторна підстанція. Вона обслуговує наш театр, а також оперний та частину прилеглих будівель. На другому поверсі – машино-генераторний зал оперного театру. Тобто з нашого подвір’я проводиться підняття завіс під час вистави в оперному театрі. Так не має бути”, – певен Андрій Мацяк, гендиректор театру ім. Марії Заньковецької.
З його слів, ця споруда суперечить усім пожежним, евакуаційним, санітарним нормам. Відтак обладнання оперного театру оновлять та перенесуть у його ж будівлю. Також оновлять і устаткування трансформаторної підстанції – її обладнають під землею, під задньою терасою театру.
Іншу частину грошей, які виділила держава, скерують на виготовлення проектно-кошторисної документації. Це дасть змогу не лише систематизувати реставраційні роботи, але й приймати участь у конкурсах на іноземні гранти.

Вікторія Савіцька
"Львівська Пошта" від 6 липня 2013
     

2009-2024 ТЕАТР імені Марії Заньковецької
ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!
Сайт створено в
REKLAMA.LVIV.UA