Адреса театру

79008, м. Львів, вул. Лесі Українки,1

Камерна сцена

м. Львів, пр. Свободи, 26

Телефони

+38 (032) 235-55-83  (каса)

+38 (032) 235-67-62  (адміністрація)

Криза Фото з вистави - Криза

Роман - н. а. України С. Глова, Орися - Г. Далявська, Надія - н. а. України Д. Зелізна

Головна Новини Статті Секрет “Віяла леді Віндермір”

Секрет “Віяла леді Віндермір”

01.12.2012

     Сьогодні у Національному театрі ім. М. Заньковецької відбудеться перша з прем’єр 95-го ювілейного сезону, поставлена за п’єсою відомого ірландсько-англійського культурного діяча Оскара Уайльда. Уже ім’я цієї людини підказує, що історія буде досить неординарною та вишуканою. Можна навіть сказати, дуже англійською. До уваги львів’ян та гостей міста вистава “Віяло леді Віндермір”. Вперше її побачили 22 лютого 1892 року глядачі театру Сент-Джеймс (St. James’s Theatre) у постановці сера Джорджа Александера, хорошого друга автора.  

     Із того часу п’єса не тільки підкорила чимало кращих сцен світу, але й була екранізована понад шість разів. Вперше на великі екрани стрічка “Віяло леді Віндермір” вийшла у 1916 році. А остання екранізація цієї п’єси зібрала на знімальному майданчику голлівудських зірок першої величини, таких як Скарлет Йохансон (Леді Віндермір), Хелен Хант (місіс Ерлін), Стівен Кемпбелл Мур (лорд Дарлінгтон), Марк Амберс (лорд Віндермір). Зважаючи на надзвичайну популярність сюжету, можна сміливо стверджувати, що ця історія заслуговує особливої уваги! 

    Не будемо піднімати завісу і переказувати сюжет, адже це, як писав великий метр, не серйозно. Проте сміливо можна стверджувати, що режисер-постановник, народний артист України Федір Стригун, розкрив історію жінки, бо саме прекрасна стать – головна рушійна сила у виставі. Художнє оформлення заслуженого діяча мистецтв України Людмили Боярської дуже легке, а кожна складка на сукнях героїнь чи відпрасований манжет героїв, безсумнівно, мають відбиток бездоганного суспільства її Величності королеви Вікторії.  

     “Цю п’єсу Оскар Уайльд написав на зламі існування суспільства, а точніше, його переходу від строгого консерватизму до творення нової капіталістичної держави, коли одні етичні норми зникали, а інші – з’являлися. Історія розповідає про те, як із дрібниць можна роздути скандал і, навпаки, як великі і мужні вчинки залишаються скромними та не помічаються”, – розповідає про виставу Федір Стригун.  

    Думаю, ми вас заінтригували. Говорячи словами великого Оскара Уайльда, ми спробуємо зробити все, щоб “цей вечір ви провели якомога корисніше для свого розуму і не займалися речами, які не стосуються мистецтва”.  
Олеся Галканова
"Львівська Пошта" від 01.12.2012











2009-2024 ТЕАТР імені Марії Заньковецької
ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!
Сайт створено в
REKLAMA.LVIV.UA