Адреса театру

79008, м. Львів, вул. Лесі Українки,1

Камерна сцена

м. Львів, пр. Свободи, 26

Телефони

+38 (032) 235-55-83  (каса)

+38 (032) 235-67-62  (адміністрація)

Небилиці про Івана... Фото з вистави - Небилиці про Івана...

фото з вистави

Головна Новини Статті Заньківчани ставлять Гавела!

Заньківчани ставлять Гавела!

20.10.2012

     Львівські актори покажуть експериментальну постановку “Вернісаж”

 В рамках днів Чехії у Львові сьогодні, 20 жовтня, на камерній сцені Національного академічного українського драматичного театрі ім. Марії Заньковецької відбудеться допрем’єрний показ вистави “Вернісаж” чеського драматурга Вацлава Гавела. 
   Історія, яку написав Вацлав Гавел, – цікава і неординарна. Вона створена на межі боротьби світу духовного та матеріального. Сюжет п’єси змусить глядача сприймати героїв досить двозначно. “Чехія позиціонує себе як атеїстична держава, тому глядачам буде цікаво спостерігати під час перегляду п’єси боротьбу духовності з прагматизмом, адже тут порушено і питання моралі, і питання релігії”. 
    Над театральною версією “Вернісажу” працюють режисер-постановник заслужений діяч мистецтв України Вадим Сікорський,  художник-постановник  Наталя Тарасенко та помічник режисера В’ячеслав Жуков. “Ми прагнули осягнути зацікавлення автора, а також те, як він аналізував світ і, особливо, його погляди на театр та драматургію, – розповів Вадим Сікорський. – Матеріал, над яким ми працюємо, вражає. Робота з текстом просувається легко, адже автор ніби невидимою рукою провадить до дії.”
    Безпосередньо у виставі задіяно три актори: заслужена артистка України Альбіна Сотникова (Вєра),  Юрій Хвостенко (Бедржих) та Андрій Сніцарчук (Міхал), який до того ж є автором саундтреку (музичного оформлення) до вистави. Цікаво, що саму п’єсу переклав українською мовою Віталій Маркович, переможець конкурсу перекладачів з чеської мови. 
    Постановку  “Вернісажу”  здійснено за підтримки Генерального консульства Чеської Республіки у Львові та Чеського інституту в Києві. “Ми надзвичайно вдячні Чеському інституту за права на показ п’єси та консульству за фінансову підтримку, – каже виконавчий адміністратор “Вернісажу” Олеся Галканова. – А ще хочу подякувати всім, хто пішов нам назустріч і допоміг у роботі над цією виставою.” За її словами, до “Вернісажу” підготували незвичні декорації в стилі хай-тек у червоно-чорно-білій кольоровій гаммі. За задумом режисера, актори гратимуть всю виставу в центрі залу на невеликому помості, створеному спеціально для цієї постановки.  
   “Для нас така співпраця дуже важлива, адже це не тільки вшанування пам’яті президента Вацлава Гавела як першого президента демократичної держави, але й презентація етапів життя громадян нашої держави, – пояснює консул Чеської Республіки у Львові Мартіна Павлітова Мухова. –  Тут йдеться про час, коли люди мали жити в країні, де до них не ставилися так, як обіцяли. Вважаю, що тема п’єси ще актуальна і важлива.” Консул Чеської Республіки у Львові переконана: цей матеріал має що сказати сучасному глядачеві і дуже зацікавить його. “Нам приємно, що “Вернісаж” Вацлава Гавела буде поставлено українським колективом, особливо заньківчанами”, – говорить далі вона. 
    Варто зауважити, що львів’яни та гості міста, яких зацікавила вистава, зможуть подивитися її лише в листопаді, адже квитків на перші два покази (20 та 27 жовтня) вже немає в театральних касах. Це пов’язано із невеликою кількістю місць для глядачів у камерному залі.
     ДО ТЕМИ
     Вацлав Гавел (5.10.1936 – 12.12.2011) – чеський політик та громадський діяч, дисидент, критик комуністичного режиму, драматург та есеїст. Він був дев’ятим  президентом  Чехословаччини (1989-1992) та першим президентом Чехії (1992-2003). Як письменник відомий своїми драмами у дусі театру абсурду.    
 Марічка Ільїна  
Газета "Львівська Пошта" від 20.10.2012

2009-2024 ТЕАТР імені Марії Заньковецької
ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!
Сайт створено в
REKLAMA.LVIV.UA