Адреса театру

79008, м. Львів, вул. Лесі Українки,1

Камерна сцена

м. Львів, пр. Свободи, 26

Телефони

+38 (032) 235-55-83  (каса)

+38 (032) 235-67-62  (адміністрація)

Невольник Фото з вистави - Невольник

Покришка, запорожець – Ю. Хвостенко

Головна Новини Статті Занедбаний спадок Скарбека

Занедбаний спадок Скарбека

02.10.2012

   Історики, архітектори, реставратори та працівники культури об’єдналися для порятунку 170-річної будівлі театру ім. Марії Заньковецької
    Учора відбулася перша Міжнародна конференція, присвячена 170-річчю будівлі театру ім. Марії Заньковецької. У заході взяли участь близько 300 фахівців, серед яких – реставратори, архітектори, історики, представники громадських організацій, наукових товариств, інститутів, музеїв із України, Польщі та Німеччини.
     “Цим заходом хочемо нагадати нашим державним органам про те, що існує будівля, яка потребує направду великої уваги”, – наголосив директор театру ім. Марії Заньковецької Андрій Мацяк.
   Конференція складалася з двох частин: у першій йшлося про специфіку архітектури будівлі та перспективи її відновлення, в другій – про історичні аспекти та роль будівлі, як соціально-культурного осередку ХІХ – ХХ ст. 
     У рамках урочистостей відбулася презентація книги “Театр графа С. Скарбека в контексті європейської архітектури”. Монографія присвячена архітектурі театру Скарбека у Львові, історії проектування та зведення цієї унікальної споруди. Книга призначена, перш за все, для істориків та прихильників історії, архітекторів, реставраторів, мистецтвознавців, студентів.
    Варто нагадати, що Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької відкритий у Львові в 1842 році. Основним меценатом проекту та ініціатором будівництва був граф Австро-Угорщини Станіслав Скарбек, архітекторами – Людвіг Піхль та Йоган Зальцман. Будівля мала важливе значення для культурного та соціального життя Львова ХІХ ст. На момент відкриття театр Скарбека  був третім за розмірами у Європі. Будівля поступалася лише спорудам міланського “Ла Скала” та придворного театру у Дрездені.
     “На роботу над цією книгою пішло чимало часу (років) і роботи, – пояснив автор книги, мистецтвознавець Юрій Ямаш. – Адже доводилося вивчати документи із архівів міста, які писалися німецькою готикою”.
    За словами директора театру імені Марії Заньковецької Андрія Мацяка, видання планують розповсюджувати по наукових бібліотеках України. “Інша поліграфічна продукція цієї тематики розійдеться по бібліотеках всієї Європи”, – додав він. 
     До теми:  
    На ремонт будівлі театру Скарбека потрібно понад 500 млн грн. Площа його приміщень: 17 тис. кв. м. На ремонт фасаду театру, згідно з розпорядженням уряду, має бути виділено 1,5 млн грн. Понад 800 тис. грн уже отримано, проте, щоб зробити фасади будівлі потрібно 21 млн грн. Львівській міськраді у двох розпорядженнях уряду виділено близько 18 млн грн на відселення мешканців із 43-х квартир, а потрібно – щонайменше  36 млн грн. 
Марічка Ільїна 
Газета "Львівська Пошта"
 №108 (1287), вівторок, 2 жовтня 2012

2009-2024 ТЕАТР імені Марії Заньковецької
ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!
Сайт створено в
REKLAMA.LVIV.UA