Адреса театру

79008, м. Львів, вул. Лесі Українки,1

Камерна сцена

м. Львів, пр. Свободи, 26

Телефони

+38 (032) 235-55-83  (каса)

+38 (032) 235-67-62  (адміністрація)

Небилиці про Івана... Фото з вистави - Небилиці про Івана...

фото з вистави

Головна Новини Статті Скуштувати «Гамлета в гострому соусі»

Скуштувати «Гамлета в гострому соусі»

02.03.2012

    Може бути варіант, що гостру неприязнь хрестоматійного Гамлета до короля Клавдія спровокувала аж ніяк не загибель батька й не те, що за Клавдія відразу після смерті Гамлетового батька вийшла заміж його матір
    А мимовільна інтрига замкового кухаря, ображене чоловіче самолюбство якого не змирилося з тим, що свого часу Клавдій проявив надмірну увагу до його дружини. Принаймні в такому гумористичному ключі спробував побачити класичні події італійський драматург Альдо Ніколаї. 
Більшість львів’ян, щоправда, про його версію навряд довідалася б, якби жарт-парафраз на тему Вільяма Шекспіра «Гамлет у гострому соусі» не знайшов утілення на сцені театру імені 
    М. Заньковецької завдяки зусиллям режисера Вадима Сікорського. І минулими вихідними не тільки зібрав аншлаг, а й став першою цьогорічною прем’єрою «заньківчан». 
    До драматургії Альдо Ніколаї заслужений діяч мистецтв України Вадим Сікорський звертається не вперше. Бо ще коли починав працювати як режисер, то поставив на «заньківчанській» сцені «Рисове зерно» цього автора. «Гамлет у гострому соусі» — крім провокації на усмішку, ще й спроба за допомогою жанру комедії сказати про те, що подекуди основна причина трагічного подієвого ланцюжка може бути аж ніяк не такою, як каже офіційна історія, а значно дріб’язковішою, однак хто про це знає. Або сформулюємо по-іншому, як сказали до нас: дрібниці життя подекуди можуть мати за наслідок справді ду-у-уже великі неприємності.
     Так, зрештою, будує свою розповідь й Альдо Ніколаї, а разом із ним і Вадим Сікорський, погодившись із драматургом у тому, що «ми дуже часто забуваємо: більшість важливих справ вирішували за обідами, вечерями, в ресторанах, кав’ярнях тощо». А відтак органічно, що все головне дійство відбувається на кухні, бо «кухня — це те місце, де всі знають усе та навіть значно більше». За словами головного героя п’єси, замкового кухаря Фроггі (в образ якого другого прем’єрного дня блискуче вжився актор Ігор Гаврилів): «Кухня — це дипломатія, це втілення миру та вогнище війни».
    А тому Фроггі та його сім’я — дружина Кеті (Марта Кулай) і донька Інга (Мар’яна Фехтель), їхні стосунки між собою та з іншими в цьому контексті значно цікавіші, ніж проблеми мешканців замку: Гамлета (Ярослав Кіргач) і Королеви (Олександра Люта), Лаерта (Олександр Норчук) й Офелії (Мирослава Солук), Горація (Мар’ян Кормош) і Геліоса (Юрій Волинський). Комедію людського буття (у цій п’єсі — комедія ситуацій) помежовано гумористичними відсиланнями до відомих цитат. Але у спосіб, коли вдається втриматися від вульгаризації та невдалого кітчу. 
Словом, «Гамлет у гострому соусі» — спектакль, який дає ще один шанс іронічно поглянути на людське існування. Й усміхнутися. Бо, як казав французький майстер афористичної публіцистики Жан де Лабрюйер, що таке життя, як не трагедія для того, хто відчуває, і комедія для того, хто мислить?

Ярина Коваль
"Львівська Газета" від 02.03.2012

2009-2024 ТЕАТР імені Марії Заньковецької
ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!
Сайт створено в
REKLAMA.LVIV.UA