Адреса театру

79008, м. Львів, вул. Лесі Українки,1

Камерна сцена

м. Львів, пр. Свободи, 26

Телефони

+38 (032) 235-55-83  (каса)

+38 (032) 235-67-62  (адміністрація)

Блакитна Троянда Фото з вистави - Блакитна Троянда

Олександра Вікторівна Крашева – Н. Боймук, Любов Олександрівна Гощинська – з. а. України А. Сотникова, Дівчина з ліліями – І. Калинюк

Головна Новини Статті Федір Стригун: «Хтось дасть 5 гривень, а хтось – мільйон»

Федір Стригун: «Хтось дасть 5 гривень, а хтось – мільйон»

13.12.2011

      «У кожного є своя роль» – наголошує Національний академічний драмім. М. Заньковецької. Під таким гаслом відновив свою роботу заснований театром Благодійний Фонд ім. Марії Заньковецької, що активно функціонував у 1990-ті роки. Першою акцією, а заодно і прем’єрою фонду став благодійний концерт у стінах театру, участь у якому взяли і самі заньківчани, і львівські артисти, зокрема Олександр Божик, Павло Табаков, «Піккардійська терція»...
     Наприкінці 1990-их наш фонд заявив про себе на всю Україну акцією «Три копійки до літра пива», – зазначив директор Театру ім. М. Заньковецької Андрій Мацяк. – Завдяки цій цільовій надбавці на пиво нам вдалося зібрати близько 220 тис. грн., які пішли на ремонтно-реставраційні роботи театру. За рахунок цих коштів ліквідували вагому гостроаварійну ділянку. Потім театр перейшов у загальнодержавну власність, і діяльність фонду відійшла убік, бо почалася реорганізація театру, складні процеси перебудови підпорядкування. До відновлення роботи фонду нас підштовхнуло те, що у театрі – переповнені зали. Люди йдуть до нас, і їхня довіра настільки зворушлива, що хочемо, окрім основної діяльності театру, ще у якийсь спосіб попрацювати на благо суспільства. Діяльність фонду буде багатогранною. Іменні стипендії для здібних людей, підтримуватимемо стареньких акторів, працівників не лише нашого театру, а й інших, художників, скульпторів... За кожну отриману і витрачену копійку звітуватимемо.
      Також серед напрямків діяльності фонду – матеріальна підтримка реконструкції будівлі, яку заньківчани у своїй сатиричній оді назвали «гордістю нашої держави – зеленою руїною», та утримання Театру ім М. Заньковецької, сприяння розвитку та популяризація театрального мистецтва і культури в регіоні, видавнича, просвітницька діяльність… Голова ради фонду – народний артист України, художній керівник театру Федір Стригун. «Чому просимо все в держави, яка так мало грошей виділяє на культуру? – поцікавився він зі сцени. – Треба звернутися до нас усіх, бо хіба тільки словами треба любити Україну? У Львівській області – 2 млн. 700 тис. людей. Нехай 700 тис. – за межею бідності. Але з решти 2 млн. хтось дасть 5 грн., хтось 100, а хтось – і мільйон…».
     Фонд планує «залучати до благодійної діяльності усіх, хто бажає прислужитися цій справі», а також організовувати благодійні концерти, виступи. Як зазначив Андрій Мацяк, «механізму відчисляти гроші на благодійність з кожного купленого квитка немає. На сьогодні із заробленої гривні отримуємо лише 43 копійки. Решта йде на податки і відрахування…».
       Перший крок у своїй роботі фонд зробив благодійним концертом. Левова частка зібраних грошей (квитки коштували 30-150 грн., а кожен бажаючий міг ще пожертвувати якусь суму у спеціальні скриньки) піде у Мальтійську службу допомоги. Решта – на видатки, пов’язані з відродженням фонду. Директор Мальтійської служби Павло Тітко запевнив, що отримані від концерту кошти підуть на закупівлю книжок для інтернатів та сирітських будинків. Не обійшлося і без перших «значних» надходжень у казну – Олександр Максимчук, президент Асоціації благодійників України, до складу якого увійде Благодійний Фонд ім. Марії Заньковецької, передав сертифікат на 5 тис. грн. від родини Ющенків.
     Підтримали заньківчанський фонд та без гонорарів взяли участь у благодійному концерті оркестр та артисти театру, оперний співак Олег Лихач, вокально-хореографічний ансамбль «Веселі Черевички». Скрипаль-віртуоз Олександр Божик і класикою тішив, і «фокуси» показував – одночасно на двох скрипках грав, струни на своєму інструменті різав… Павло Табаков презентував незвичний дует зі скрипалем та свій новий хіт «Така зима». А вокальна формація «Піккардійська терція» поставила красномовну і голосисту крапку у концерті низкою своїх шлягерів.
Оксана Зьобро
фото Андрія Куб’яка
"Високий Замок" від 13.12.2011 

2009-2024 ТЕАТР імені Марії Заньковецької
ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!
Сайт створено в
REKLAMA.LVIV.UA