Адреса театру

79008, м. Львів, вул. Лесі Українки,1

Камерна сцена

м. Львів, пр. Свободи, 26

Телефони

+38 (032) 235-55-83  (каса)

+38 (032) 235-67-62  (адміністрація)

Невольник Фото з вистави - Невольник

Ярина – Н. Поліщук, Василь Коваль, старий запорожець – н.а. України Ф. Стригун, Степан – О. Норчук

Головна Новини Статті Драма у ритмі танго

Драма у ритмі танго

27.10.2011

     У театрі ім. Марії Заньковецької – прем’єра за твором Лесі Українки “Блакитна троянда”У суботу, 29 жовтня, відбудеться прем’єра 94-го театрального сезону театру ім. М. Заньковецької. Львівському глядачеві пропонують романтичну і чуттєву історію. Таїсія Литвиненко, режисер-постановник “Блакитної троянди”, жартує, що цю виставу обрала лише тому, що їй не вдалося зіграти героїню Любов Гощинську, а Федір Стригун сорок років тому все ж побував у ролі Ореста Груїча. 
    Кажуть, що п’єси Лесі Українки не є сценічними, тож Литвиненко вирішила перевірити, чи це правда. “Мені дуже хочеться, аби публіка, а особливо молода, сприйняла та належно оцінила цю виставу. Бо, щоб не казали, а молодь все ж прагне чистого та щирого кохання. Про ці високі почуття, власне, є вистава”, – розповіла вчора “Пошті” Таїсія Йосипівна.
     На її думку, зараз велике засилля перекривлених почуттів у стосунках молоді, багато цинізму, нігілізму. У взаєминах зникла романтика. Тому театр ім. Зань­ковецької взявся показати не пересічну любов, а красиву, ніжну й водночас реальну. І справа ця є доволі не легкою, адже п’єси Лесі Українки  не всім зрозумілі. Її роботи відрізняються від творів Карпенка-Карого, Старицького, Кропивницького. Це були драматурги іншого напряму. До того ж цю п’єсу Леся Українка писала саме для сценічного відтворення. Тодішні критики прийняли це новаторство у штики. Свого часу навіть Марія Заньковецька відмовилася грати у цій виставі, через неповне розуміння  твору.      Та минуло чимало часу. П’єса несправедливо забута. У ній, за словами Федора Стригуна, є свої переваги й недоліки. “Це дуже чиста, глибока й інтелектуальна вистава, де герої борються за душі, за духовність почуттів”, – каже “Пошті” Федір Стригун, який є художнім керівником цієї постановки. 
    Театр повинен бути різнобічним. Саме тому заньківчани вирішили поставити такий серйозний філософсько-психологічний твір. “Блакитна троянда” – драма, яка звертається до людини, до її проблем. А ще – стверджує чистоту любові та людських взаємовідносин. Саме тому львівський глядач, на думку Таїсії Литвиненко, готовий сприйняти й зрозуміти п’єсу Лесі Українки, бо ж вона – про людей, а там, де людина, – все зрозуміло.
     Головні ролі гратимуть Альбіна Сотникова, Наталія Поліщук, Андрій Войтюк, Андрій Сніцарчук та інші.  Кожен режисер має своє бачення певних речей. Таїсія Йосипівна змінила фінал вистави. За твором Лесі Українки, обидва герої помирають. “Я дозволила собі залишити їх живими у розквіті їхніх почуттів. Переконана, що Леся Українка зрозуміла б мене”, – розповіла Литвиненко.
    Тішитиме львівського глядача не тільки гра акторів, але й новаторське музичне оформлення. У п’єсі використали не лише класичну музику, а також залучили сучасних композиторів, зокрема Лесю Тельнюк, Богдана Янівського.Вистава “Блакитна троянда” починатиметься улюбленим романсом Лесі Українки “У чарах кохання”. Як розповіла Таїсія Литвиненко, у цьому романсі уся суть вистави й авторки твору.
Дзвенислава Басараб
"Львівська Пошта" від 27.10.2011 року

2009-2024 ТЕАТР імені Марії Заньковецької
ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!
Сайт створено в
REKLAMA.LVIV.UA