Адреса театру

79008, м. Львів, вул. Лесі Українки,1

Камерна сцена

м. Львів, пр. Свободи, 26

Телефони

+38 (032) 235-55-83  (каса)

+38 (032) 235-67-62  (адміністрація)

Криза Фото з вистави - Криза

Остап - М. Вишкварок, Наталя - В. Копоть

Головна Новини Статті Прем’єр багато, грошей – катма

Прем’єр багато, грошей – катма

07.09.2011

 У новому театральному сезоні заньківчани зроблять реверанс у бік інтерпретацій Шекспіра.
  8 вересня офіційно відкривається 94-ий театральний сезон у Національному українському драматичному театрі ім. М. Заньковецької. У новому сезоні, незважаючи на старі фінансові труднощі, заньківчани планують поставити шість прем’єр на великій сцені і дві – на камерній.
   Задовольняти естетичні смаки глядача актори планують низкою вистав, у створенні яких задіяні усі режисери театру. Першою прем’єрою нового сезону стане «Блакитна троянда» за твором Лесі Українки у постановці художнього керівника театру, народного артиста України Федора Стригуна та народної артистки України Таїсії Литвиненко. Це перший драматичний твір, написаний Лесею Українкою. У Театрі ім. М. Заньковецької цю виставу вже ставили у 1969 році, і йшла вона з великим успіхом. Нинішня постановка, яку глядачі побачать у жовтні, – абсолютно нова. «Таїсія Литвиненко звертається у «Блакитній троянді» і до класичної музики, і до міського романсу, і до сучасних мотивів, – розповідає Федір Стригун. – П’єса – про кохання, яке розбивається, мов тендітний кришталь. Леся Українка писала її під враженням від хвороби у період декадансу. Ми ж хочемо зробити постановку про мрію». Режисер-постановник і народна артистка України Алла Бабенко запрезентує виставу чеських драматургів Яна Отченашика та Ярослава Баліка «Ромео і Джульєтта в кінці листопада», яка в Україні ще не ставилася. До інтерпретацій Шекспіра звернеться і Вадим Сікорський, який поставить виставу італійця Альдо Ніколаї «Гамлет у гострому соусі». Режисери зауважують, що вистави – не римейки Шекспіра, а варіації на ситуації та персонажі цього автора.
  Щодо української класики, то над постановкою однієї із п’єс Володимира Винниченка працює народний артист України Григорій Шумейко. «Треба «перепустити» молодь через класику, – додає Федір Стригун. – Планую у цьому сезоні звернутися до І. Карпенка-Карого та його вистави «Мартин Боруля».
    Заньківчани задоволені тим, що у попередньому сезоні їм власним коштом вдалося поставити ряд вистав – «Невольник» (яким відкриється новий сезон), «Останній гречкосій», «Мина Мазайло». Особливим успіхом користується постановка Вадима Сікорського «Небилиці про Івана» за сценарієм легендарного актора Івана Миколайчука. Цього сезону, як і минулого, уряд не планує виділяти жодної копійки на нові постановки, тож театру знову доведеться «витягувати» репертуар самотужки». «Через відсутність грошей навряд чи поїдемо кудись на гастролі, – каже Федір Стригун. – Та нас запросили на фестиваль Лесі Українки у Луцьку, куди поїдемо зі своєю «Бояринею», та у Чернівці – на фестиваль «Оплески Буковини», де поставимо «Небилиці про Івана».
   Незважаючи на фінансові труднощі, як запевняють у Театрі ім. М. Заньковецької, цінова політика на квитки не зміниться. Як і раніше, їх вартість на прем’єрні вистави коливатиметься від 70 до 100 грн., а на діючий репертуар – від 20 до 50 грн.
Юлія Тунік-Чорна
"Високий Замок" від   07.09.2011

2009-2024 ТЕАТР імені Марії Заньковецької
ЗАПРОШУЄМО ДО СПІВПРАЦІ!
Сайт створено в
REKLAMA.LVIV.UA